Gevonden levenswijsheden

“Wees kalm temidden van het lawaai en de haast, en bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen, sta op goede voet met alle mensen zonder jezelf geweld aan te doen.

Zeg je waarheid rustig en duidelijk, en luister naar anderen, ook zij vertellen hun verhaal.

Mijd luidruchtige en agressieve mensen, zij belasten de geest.

Wanneer je je met anderen vergelijkt, zou je ijdel en verbitterd kunnen worden; want er zijn altijd grotere en kleinere mensen dan jijzelf.

Geniet zowel van wat je hebt bereikt als van je plannen, blijf belangstelling houden voor je eigen werk, hoe nederig het ook moge zijn; het is een werkelijk bezit in het veranderlijk fortuin van de tijd.

Betracht voorzichtigheid bij het zakendoen, want de wereld is vol bedrog.
Maar laat het je niet verblinden voor de bestaande deugd; veel mensen streven hoge idealen na, en vooral is het leven vol heldendom.

Wees jezelf, veins vooral geen genegenheid.

Maar wees even cynisch over de liefde want bij alle dorheid en ontevredenheid is zij eeuwig als het gras.

Volg de loop der jaren met gratie; verlang niet naar een tijd die achter je ligt; kweek heerkracht aan om bij onverwachte tegenslag beschermd te zijn. Maar verdriet jezelf niet met spookbeelden, vele angsten worden uit vermoeidheid en eenzaamheid geboren.

Leg jezelf een gezonde discipline op, maar wees daarbij lief voor jezelf. Je bent een kind van het heelal, niet minder dan de bomen en de sterren; je hebt het recht hier te zijn.

En ook al is het je wel of niet duidelijk, toch ontvouwt het heelal zich zoals het zich ontvouwt, en zo is het goed.

Heb daarom vrede met God, hoe je ook denkt dat hij moge zijn, en hoe je werk en aspiraties ook mogen zijn, houd vrede met je ziel in een lawaaierige verwarring van het leven.

Met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen is dit nog steeds een prachtige wereld.

Wees voorzichtig.

Streef naar geluk!

(tekst gevonden in de oude Sint Pauluskerk in Baltimore, gedateerd 1692)